Изглежда, че президентските избори в Колумбия ще се решат на балотаж, тъй като водещият на първи тур Густаво Петро не достига до 50%, необходими за победа, съобщи "Блумбърг".

При около 54% преброени гласове Петро, бивш партизанин и кмет на Богота, има 41 процента.

Считаният за аутсайдер магнат Родолфо Ернандес, който провежда кампания за борба с корупцията, е втори с 28%, докато консервативният политик Федерико Гутиерес има 24 процента.

Балотажът ще се проведе на 19 юни, като победителят ще встъпи в длъжност на 7 август.

В Колумбия днес се провеждат президентски избори

В Колумбия днес се провеждат президентски избори

Изборите се произвеждат на фона на сериозното политическо напрежение

Припомняме, че първият тур на президентските избори се проведе в неделя. 

Около 39 млн. избиратели имаха право на глас на тези избори. Те можеха да гласуват в 12 хил. избирателни секции за шестима различни кандидати, един от които ще стане приемник на сегашния президент консерватор Иван Дуке, който не може да се кандидатира отново.

Изборите се произвеждат на фона на сериозното политическо напрежение, настъпило след четири години управление на Дуке, белязани от липса на сериозни реформи, от коронавирусната пандемия, от силната рецесия, от масовите демонстрации в градовете и от насилието на въоръжени групировки в селските райони.

"Паро" (стачката) от пролетта на 2021 г., жестоко потушена от полицията, разкри степента на разочарование, особено сред младите хора, пред лицето на бедността, неравенството и корупцията, ендемично зло за страната.