Руски високопоставени лица и депутати приветстваха встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, надявайки се, че ще последва период на по-добри отношения със САЩ, докато празнично настроени хора в Москва и на други места се събраха за празненства, след като собственици на барове и клубове се опитват да припечелят от общественото вълнение, съобщава "Асошиейтед прес".

Обещанията на Тръмп да поправи изключително лошите отношения с Москва въодушевиха политическия елит на Русия на фона на засиленото напрежение с Вашингтон заради кризата в Украйна, войната в Сирия и твърденията, че Русия се е месила в президентските избори в САЩ.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че докато политиката на Тръмп към Русия е все още неясна, "ние се надяваме, че разумът ще надделее".

"Ние сме готови да свършим нашия дял от работата, за да подобрим отношенията", написа Медведев във "Фейсбук".

Похвалите на Тръмп към руския президент Владимир Путин породиха очаквания, че може да предприеме стъпки към нормализиране на отношенията, въпреки че той не артикулира ясна политика спрямо Русия, а някои от неговите номинации за министри направиха остри изявления по адрес на Русия.

Дмитрий Тренин, директор на московския център "Карнеги", прогнозира, че Москва ще срещне прагматичен, но много твърд партньор в лицето на Тръмп.

"Потенциалът на Русия е несравним с този на САЩ", изтъкна той, добавяйки, че Москва ще трябва да приложи много умения "да играе от позицията на слабия и да не губи".

Но въпреки несигурността, много руснаци гледат на влизането на Тръмп в Белия дом с големи надежди, като някои нощни клубове и барове организират купони за отпразнуването на инаугурацията.

В един от нощните клубове в Москва няколко десетки души са вдигали наздравици за Тръмп снощи.

Край американското посолство в центъра на Москва магазин на руската армия е поставил плакат със снимката на Тръмп, предлагайки намаления от 10 процента за американци в деня на встъпването му в длъжност.

Налице е масово усещане сред политическия и бизнес елит на Русия, че отношенията с Вашингтон просто не могат станат по-лоши.