Сенатът на САЩ потвърди номинацията на дипломата от кариерата Кристофър Хил за нов посланик на САЩ в Сърбия, което е последната стъпка в процеса на утвърждаване на новия посланик на САЩ в Белград, информира Радио "Гласът на Америка".

В средата на декември 2021 г. Хил се представи пред Комисията по външни отношения на Сената в рамките на процес на потвърждаване на номинацията. Тогава той каза, че е загрижен, че Белград се обръща към Русия за определени военни доставки и към Китай, когато става въпрос за инфраструктурни нужди.

Кристофър Хил има богат дипломатически опит на Балканите. Той започва дипломатическата си кариера в Белград, участва в процеса, който завърши с подписването на Дейтънското споразумение и беше специален пратеник за Косово от 1998 до 1999 г.

Преди да се оттегли от дипломацията през 2010 г., Хил е бил посланик в Македония, Полша и Ирак.

Той също така служи като помощник-държавен секретар за Източна Азия и Тихия океан и ръководи делегацията на САЩ по време на преговорите със севернокорейската страна относно ядреното разоръжаване през 2003 г.

След оттегляне от активна дипломатическа кариера Хил е назначен за декан на университета в Денвър и съветник на групата Олбрайт-Стоунбридж.

Хил се връща на дипломатическа работа и заема поста посланик в Сърбия по предложение на президента на САЩ Джо Байдън.

Докато светът гледа към Украйна, Путин обърна поглед към Балканите

Докато светът гледа към Украйна, Путин обърна поглед към Балканите

Руският президент изпраща секретаря на Съвета за сигурност в Белград