Виетнамските власти осъдиха на смърт магнат на недвижими имоти за измама за 12,5 милиарда долара, съобщи "Асошиейтед прес". Това е около 3% от БВП на страната за 2022 г.

Това е най-голямото дело за измама, водено във Виетнам. 

67-годишната Труонг Ми Лан, председател на компанията за недвижими имоти Van Thinh Phat (VTP), е контролирала незаконно Сайгонската акционерна търговска банка между 2012 г. и 2022 г. Чрез хиляди призрачни компании и подкупи на държавни служители тя е източвала средства от банката.

Арестът на Лан беше сред най-известните през 2022 г. Той е част от антикорупционната кампания във Виетнам, която все още продължава и дори се засили. Бившият президент Во Ван Туонг подаде оставка през март, след като беше замесен в кампанията.

Компанията VTP беше сред най-богатите фирми за недвижими имоти в страната с проекти, включващи луксозни жилищни сгради, офиси, хотели и търговски центрове.

Според анализатори мащабът на измама повдига въпроси дали други банки или фирми са допуснали "подобна грешка", влошавайки икономическите перспективи на страната, особено във време, когато Виетнам се опитва да се позиционира като идеалния "дом за бизнеса" и да задържи чуждестранните инвеститори.

Секторът на недвижимите имоти беше особено силно засегнат: приблизително 1300 фирми за имоти се оттеглиха от пазара през 2023 г., строителните предприемачи предлагат отстъпки и злато като подаръци, за да привлекат купувачи, и въпреки че наемите на магазините са паднали с една трета в Хошимин, най-големият град във Виетнам, много все още са празни.

Българи откраднаха над 50 млн. паунда от социални помощи във Великобритания

Българи откраднаха над 50 млн. паунда от социални помощи във Великобритания

Чрез крадени самоличности петимата българи са пускали фалшиви документи