Бреговата охрана на Виетнам е задържала китайски петролен танкер, който виетнамските власти твърдят, че е нахълтал във виетнамски води, съобщава „Франс прес”, отбелязвайки, че това е последният епизод от отдавна тлеещия териториален спор в Южнокитайско море.

Танкерът е превозвал 100 хил. литра петрол, уточнява държавната виетнамска новинарска агенция, добавяйки, че плавателният съд е бил пленен в четвъртък и задържан в северното пристанище Хайфонг.  

Екипажът от трима мъже е бил предаден на полицията.

„Той е бил забелязан и арестуван от бреговата охрана в Хайфонг... на 12 морски мили от морската погранична линия в Тонкинския залив на северозапад от виетнамския остров Бах Лонг Ви”, се посочва в информацията на държавната информационна агенция.

Според официозния вестник „Туой Тре” танкерът е продавал петрол на китайски рибарски лодки в района.

Капитанът обаче не е успял да представи съответните документи, за да докаже произхода на петрола, докато двамата членове на екипажа нямат необходимите документи за дейността си”, допълва „Туой Тре”.

Виетнам и съседен Китай имат дългогодишни териториални спорове заради островите Спратли и Параселски, както и чести търговско-дипломатически търкания заради проучване за петрол и правата за риболов в Южнокитайско море.

Виетнам редовно гони китайски риболовни кораби от водите, към които има териториални претенции, но е рядкост властите да арестуват плавателен съд и неговия екипаж.

През последните години Китай започна агресивно да патрулира близо до спорните острови и виетнамските власти го обвиняват за налагане на риболовни забрани и използване на патрулни катери да пази чуждестрантите траулери да не навлизат в района.

Ханой заяви, че стотици от екипажите на неговите рибарски лодки са били арестувани от китайските власти през последните няколко години.  

Пекин окупира Параселските острови, известни като Ксиша на китайски, след кратка война с Южен Виетнам през 1974 г.

Той също има териториални претенции към островите Спратли, както и – изцяло или частично – Тайван, Малайзия, Филипините, Бруней, както и Виетнам.

Пекин има териториални претенции като негова историческа територия практически към цялото Южнокитайско море, в което се смята, че има огромни залежи на петрол и газ.