Нидерландският анти-ЕС крайнодесен популист Герт Вилдерс ще започне да търси коалиционни партньори в четвъртък след огромна изборна победа, която се очаква да има широк отзвук в Нидерландия и Европа, предава "Ройтерс".

Почитател на колегата си евроскептик, унгарския премиер Виктор Орбан, гласно настроеният против ЕС Вилдерс обеща да спре цялата имиграция, да намали нидерландските плащания към съюза и да блокира влизането на всички нови членове, включително Украйна.

След 98% от преброените гласове неговата Партия на свободата (PVV) спечели 37 места от 150, задминавайки съвместения билет на Лейбъристите/Зелените с 25 и 24 за консервативната Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на Марк Руте.

"Ерата на Рюте завършва с десен популистки бунт, който разтърси Хага из основи. Историческата изборна победа, която PVV постигна в сряда, надхвърли всички очаквания", заяви нидерландският дясноцентристки всекидневник NRC.

Коалиция от Партията на свободата, VVD, и партията NSC на центристкия депутат Питер Омцигт ще има общо 81 места, което я прави най-очевидната комбинация, но все пак може да отнеме месеци трудни преговори.

Нито една от партиите, с които той би могъл да състави правителство, не споделя неговите антиевропейски идеи.

"Уверен съм, че можем да постигнем споразумение", каза Вилдерс в победната си реч късно в сряда. "Искаме да управляваме и... ще управляваме."

Победата на Вилдерс идва два месеца след завръщането на власт на също толкова антиевропейския популист Робърт Фицо в Словакия, който обеща да спре военната помощ за Украйна и да намали имиграцията.

Миналата година Италия сформира най-дясното си правителство след Втората световна война след изборната победа на Джорджия Мелони.

"Ветровете на промяната са тук! Поздравления за Герт Вилдерс за спечелването на нидерландските избори", каза Орбан късно в сряда.

Във Франция крайната десница беше също толкова радостна.

"Именно защото има хора, които отказват да видят угасването на националния факел, надеждата за промяна в Европа остава жива", каза Марин Льо Пен.

Вилдерс многократно е казвал, че Нидерландия трябва да спре да доставя оръжия на Украйна, тъй като според него страната се нуждае от оръжия, за да може да се защити.

"Ще трябва да намерим начини да оправдаем надеждите на нашите избиратели, да върнем нидерландците като номер 1", каза Вилдерс.

След победата си той каза, че "Нидерландия ще бъде върната на нидерландците, цунамито на  миграцията ще бъде ограничено".

Вилдерс и неговата партия никога не са били в правителството, въпреки че подкрепиха първото коалиционно правителство на Рюте преди около десетилетие.

Ислямски и марокански организации изразиха опасения от победата на Вилдерс. Мюсюлманите са около 5% от населението.

Сега всички погледи ще се обърнат към потенциалните партньори на Вилдерс в правителството, които изразиха сериозни съмнения относно работата с него по време на кампанията, но сега бяха по-малко откровени след победата му.

"Ние сме на разположение за управление", каза Омцигт от партията NSC. "Това е труден резултат. Ще обсъдим в четвъртък по какъв начин можем да допринесем най-добре."

Лидерът на VVD Дилан Йесилгоз, която по-рано тази седмица заяви, че нейната партия няма да се присъедини към правителство, ръководено от Вилдерс, каза, че сега зависи от победителя да покаже, че може да получи мнозинство.

"Ние не сме в състояние да поемем лидерството", каза тя.

В петък партийните лидери ще се срещнат, за да вземат решение за "изследовател", политически аутсайдер, който ще чуе от всяка партия какви възможности виждат и предпочитат в коалиционните преговори.

"Фидес" защитава суверенитета на Унгария със закон

"Фидес" защитава суверенитета на Унгария със закон

Партията е срещу неправомерна политическа намеса от чужди лица или групи