Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) смята газопровода "Северен поток-2" за политически и икономически необоснован проект. Това обяви президентът на Полша Анджей Дуда на заключителната пресконференция след срещата на върха между държавните ръководители на четирите страни в полския град Жешов, съобщава ТАСС.

"Ние говорихме за "Северен поток-2". По този въпрос позицията на нашите страни е еднозначна. Всички президенти подчертават липсата на икономическа обосновка на тази инвестиция", изтъкна Дуда. По думите му, "проектът има политически характер".

"Реализацията на "Северен поток-2" нарушава изграждането на ефективен Енергиен съюз", добави полският държавен глава, изтъквайки, че "Северен поток-2" ще се отрази негативно на процеса на диверсификация на енергийните източници в Европейския съюз и ще създаде нови канали на зависимост от доставките на газ от Русия.

На свой ред президентът на Словакия Андрей Киска заяви, че страните от Вишеградската четворка трябва да работят за разнообразяване на енергийните източници и намаляване на зависимостта от доставките от Русия.

"Ние не можем да бъде зависими от руския газ", настоя Киска, подкрепяйки инициативата на Полша за разработване на терминал за втечнен природен газ в полския град Швиноуйшче, строителството на нов газопровод, който да прави връзка с норвежкия шелф и други проекти в енергийната сфера.

Същевременно президентът на Чехия Милош Земан заяви, че Прага очаква изпълнението на проекта за полско-чешки интерконекторен газопровод.

Припомняме, "Северен поток-2" трябва да свърже директно Русия и Германия през Балтийско море, като към функциониращия газопровод "Северен поток" бъдат пуснати още две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно. Планирано е да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г. Разходите се оценяват на 8 млрд. евро.