Индийците се стекоха масово до избирателните урни, за да гласуват в първия етап на парламентарните избори днес, като премиерът Нарендра Моди се стреми към втори мандат, след като проведе предизборна кампания, опираща се на постиженията му в областта на националната сигурност в контекста на напрежението с противника Пакистан, съобщава "Ройтерс".

Журналисти на агенцията са видели дълги опашки пред много избирателни секции. Избирателната комисия заяви, че гласоподавателите също така са гласували масово в източна област, където маоистки бунтовници бяха обвинени за бомбено нападение във вторник, при което загинаха депутат от щата от индуистката националистическа партия на Моди, както и четирима служители по сигурността.

Двама души също така бяха убити във вторник в Джаму и Кашмир, единствения щат в Индия, в който мюсюлманите са мнозинство от населението, което накара властите да затегнат мерките за сигурност още повече. Магазините и училищата бяха затворени в оспорваната с Пакистан област Кашмир, а пътищата бяха блокирани, след като сепаратисти обявиха стачка срещу изборите.

18-годишният Шадаб Али, който гласува за първи път в нестабилната северна част на щата Утар Прадеш, чакаше на опашка с група приятели пред избирателна секция в основно училище. При индуско-мюсюлманските размирици там загинаха най-малко 65 души преди предишните избори през 2014 г.

"Моди работеше, но не направи достатъчно за нас," коментира мюсюлманинът Али, настоявайки: "Искаме развитие. Гласувам за развитие."

Гласуването в първия от седемте тура се провежда в 91 парламентарни избирателни района в 20 щата и федерално администрирани региона. Избират се 543 депутати.

Почти 900 милиона от общо 1,3 милиарда индийци имат право да гласуват. Първата фаза на гласуването обхваща електорат от 142 милиона души, някои от които ще гласуват в розови кабини, в които работят жени от персонала по сигурността и представители на избирателните секции.

Изборите ще се проведат в продължение на 39 дни, като последната фаза е на 19 май, а резултатът ще бъде обявен четири дни по-късно.

Партията на Моди е фаворит, въпреки икономическите проблеми, свързани с нарастващата безработица и слабите земеделски доходи в селските райони, където живеят две трети от индийците.