Драстичното покачване на цените на боеприпасите означава, че по-високите разходи за отбрана на съюзниците не се превръщат автоматично в по-голяма сигурност.

За това предупреди в събота адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО след среща на началниците на отбраната на алианса в Осло, съобщава "Ройтерс".

Той призова за нов подход към сътрудничеството в отбраната.

"Цените на оборудването и боеприпасите растат. В момента плащаме все повече и повече за точно същото", каза Бауер.

"Това означава, че не можем да сме сигурни, че увеличените разходи за отбрана наистина водят до повече сигурност."

Той настоя за нов подход към публично-частното сътрудничество в отбранителния сектор за увеличаване на производствения капацитет.

"Дългосрочната стабилност трябва да надделява над краткосрочните печалби. Както видяхме в Украйна, войната е цялостно обществено събитие. Следователно предотвратяването на война чрез устойчивост и възпиране също трябва да бъде цялостно обществено събитие.

НАТО настоява за увеличаване на отбранителното производство, за да задоволи търсенето на оръжия и оборудване, което скочи след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като съюзниците не само бързат с доставките за Киев, но и изграждат свои собствени запаси.

Основно безпокойство е недостигът на 155-милиметрови артилерийски снаряди, като Киев изстрелва до 10 000 от тези снаряди на ден.

През февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Киев изгаря снаряди много по-бързо, отколкото Западът може да ги произведе.

Оттогава НАТО увеличи целите за национални запаси от боеприпаси, които съюзниците трябва да пазят.

НАТО планира най-голямото учение след Студената война

НАТО планира най-голямото учение след Студената война

Учението ще включва от 500 до 700 въздушни бойни излитания и маневри на над 50 кораба, както и 40 000 военнослужещи

Но дори преди началото на войната в Украйна на 24 февруари миналата година много страни от НАТО не успяха да изпълнят целите на алианса за запаси.

Оттогава темпото на доставките до Украйна изтощи западните запаси и разкри дупки в ефективността, скоростта и работната сила на веригите за доставки.