Както вече ви съобщихме, от изтекъл запис (вж. прикаченото видео) на телефонен разговор става ясно, че заместник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е направила обиден коментар по адрес на ЕС във връзка с украинската криза.

Майната му на ЕС" ("Fuck the EU"), казва Нюланд на събеседника си. Гласът й е ясно разпознаваем. Събеседникът й е посланикът на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза.

ЕС "подви опашка" след коментара на американския дипломат
Още...

Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници. Нюланд в момента е на посещение в Киев.

Нюланд споменава в разговора името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна.

"Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.

Меркел смъмри американския дипломат за използвания език
Още...

Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк, има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство. Разговорът бе пуснат в YouTube, а след това бързо бе разпространен и в "Туитър". Не е известно кога е бил проведен, отбелязва АФП.