Висш ирански духовник обвини САЩ и Израел в подклаждането на размирици в Ирак, за да провалят голямото годишно поклонение на шиитските мюсюлмани, планирано да се проведе там по-късно този месец, съобщи полуофициалната иранска агенция "Тасним".

Броят на загиналите в продължаващите от няколко дни насилствени демонстрации в Ирак нарасна до 44 души, а още 1200 са били ранени, след като полицията стреля с бойни патрони по хората.

Кървави протести в Ирак

Кървави протести в Ирак

Най-малко 33 души са убити

"Врагът сега е непоколебим срещу Ислямската страна, Америка и ционизмът ... се прицелват в поклонничеството в Ирак и създават неприятности, защото им е трудно да приемат присъствието на милиони (поклонници) в Кербала", подчерта аятолах Мохамед Емами-Кашани по време на проповед.

Аятолах Мохамед Емами-Кашани е член на Събранието на експертите на Ислямската република.

Ирак въведе полицейски час след протестите

Ирак въведе полицейски час след протестите

Недоволните протестираха срещу безработицата, корупцията в правителството и лошите услуги

Масови протестни демонстрации заляха улиците на столицата Багдад и други райони на Ирак във вторник, като хората протестират срещу безработицата, корупцията и лошите услуги.

Вчера властите въведоха полицейски час в Багдад. Впоследствие мярката беше разширена до провинциите Наджаф, Майсан, Ди Кар, Вавилон и Уасит.

Освен това властите блокираха достъпа до интернет в Багдад и няколко други области в централните и южните части на Ирак.

Полиция стреля срещу протестиращи в Багдад, използва сълзотворен газ и водни оръдия

Полиция стреля срещу протестиращи в Багдад, използва сълзотворен газ и водни оръдия

Протестират срещу безработицата, корупцията и лошите услуги