Полицията е използвала сълзотворен газ, водни оръдия и жив огън, за да разпръсне протестиращи в Багдад, ранявайки няколко души, след като хиляди иракчани се събраха да протестират срещу безработицата, корупцията в правителството и лошите услуги, съобщава "Ройтерс".

Първоначално полицията е стреляла във въздуха и не е ясно дали впоследствие са стреляли в тълпата, но репортери на "Ройтерс" са видели петима протестиращи с окървавени лица. Линейки са били изпратени да транспортират още ранени.

Протестиращите, наброяващи около 3000 души, са се опитали да преминат през мост, водещ към укрепената Зелена зона в Багдад, където се намират правителствените сгради и чуждестранни посолства.

Силите за сигурност, които са блокирали пътища, са използвали зашеметяващи гранати и водни оръдия, за да отблъснат тълпите. Протестиращите отказали да се оттеглят и силите за сигурност открили огън по тях.

"Това не е правителство, това е куп партии и милиции, които разрушиха Ирак", коментира един от протестиращите, който отказал да каже името си заради страх от репресии.

Шиитските мюсюлмански милиции, известни като "Ал Хашд" и "Ал Шааби", играят голяма роля в иракската политика и имат представителство в парламента и правителството.

Премиерът Адел Абдул Махди, който ръководеше седмичното заседание на правителството днес, излезе с изявление, в което обещава работни места за завършили средно и висше образование. Той възложи на министерството на петрола и други държавни институции да предприемат включването на 50-процентна квота за местни работници в последващи договори с чуждестранни компании.

През миналата година в Ирак имаше големи протести, които първоначално се разразиха на юг, сърцето на шиитското мнозинство. Имаше сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи, разгневени от лошата инфраструктура, честите спирания на тока и масовата корупция.

Богат на петрол, Ирак страда в продължение на десетилетия при управлението на Саддам Хюсеин и санкциите на ООН, инвазията в страната на САЩ и оглавяваната от тях международна коалиция и гражданската война, която тя отприщи, както и битката срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), която беше обявена за спечелена през 2017 г.