Кметът на Киев Виталий Кличко обвини опонентите си, че водят кампания за дискредитирането му и принудителното му отстраняване от поста след разрив с украинския президент Володимир Зеленски, предава Ройтерс.

Политическото бъдеще на бившия шампион по бокс е несигурно след обществения протест заради смъртта на трима души, загинали пред заключено противовъздушно скривалище по време на руска атака срещу Киев този месец.

Одит, поръчан от Зеленски, установи, че само 15% от 4655 бомбоубежища в Киев са подходящи и само 44% са свободно достъпни, а прокурорите във вторник връчиха официално "известие за подозрение" на висш служител по сигурността в Киев, обвинен в лошо управление.

Кличко публикува видео съобщение в "Телеграм", в което изглежда критикува разследванията относно ситуацията със скривалищата, осъждайки "безкрайните търсения", които затрудняват ефективното управление на столицата.

"Днес има тежка кампания за дискредитиране на столичните власти и лично на мен самия. Във военно време те внасят хаос в управлението на столицата", каза Кличко, застанал пред украинското знаме и пейзаж от Киев.

Кличко, който не спомена Зеленски, разкритикува решението на прокуратурата да постави под домашен арест ръководителя на общинския отдел за сигурност на Киев след одита и каза, че е твърде рано за политически битки, докато Украйна все още се бие с руските сили.

"За обективност ли говорим и за липса на политически мотиви? Победихме ли вече? Няма други предизвикателства, основният проблем е Кличко!? Или някой го сърби отново да овладее столицата", каза той.

Кличко, който служи деветата си година като кмет, беше смятан за един от най-известните противници на Зеленски, преди Русия да започне войната си в Украйна миналата година. Те имаха публичен спор през ноември, когато Зеленски обвини Кличко, че е свършил лоша работа, създавайки аварийни убежища, за да помогне на хората с електричество и топлина.

След инцидента с бомбоубежището Кличко каза, че носи известна отговорност, но други са виновни, особено назначените от президента.