Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е използвал личната си електронна поща за работна кореспонденция, докато е бил губернатор на щата Индиана, предадоха информационните агенции.

Първоначално информацията се появи във в. "Indianapolis Star", а впоследствие беше потвърдена от екипа на Пенс.

Според публикацията във вестника, той е обсъждал през личния си имейл включително и деликатни политически въпроси, и проблеми на националната сигурност.

Журналистите от "Indianapolis Star" са се възползвали от правото си на достъп до архивите на губернатора и са успели да получат писма, изпратени от личния му имейл по различни теми - от системите за сигурност в губернаторската резиденция до реакциите при терористични атаки в различни страни.

Според изданието, през миналото лято в личната поща на Пенс са проникнали хакери, целящи да получат пари, след което той си е регистрирал нов имейл.

"Както и предишните губернатори, при пребиваването си на поста губернаторът на Индиана Майк Пенс е използвал държавен и личен акаунт." - се казва в изявление от кабинета на Пенс.

Законите на Индиана не забраняват използването на лична електронна поща, но изискват цялата кореспонденция по служебни теми да бъде архивирана и достъпна за обществото.

Представители на Пенс уточниха, че са наети външни юридически консултанти, които да прегледат пощата и да отделят писмата, свързани с държавните дела, за да ги предадат в архива.

По време на кампанията за президентските избори Пенс активно критикуваше кандидатката на демократите Хилари Клинтън за използването на личния й сървър за служебна кореспонденция. По думите му, така тя е застрашила националната сигурност.

Скандалът около мейлите на Клинтън нанесе удар върху кампанията й. По думите на съперника й Доналд Тръмп, този скандал е бил по-шумен дори от Уотъргейт.

Самият Пенс заяви, че не може има сравнение между неговата ситуация и случая с Клинтън.