В миналото приятел на Кремъл, а днес негов остър критик: пет дни след удара на САЩ в Сирия американският държавен секретар Рекс Тилърсън се среща с руския си колега Сергей Лавров в Москва, напомня Дойче веле.
Какво можем да очакваме?

В навечерието на посещението си в Москва американският държавен секретар отправи сериозна критика срещу Русия заради ролята ѝ в сирийския конфликт. Рекс Тилърсън каза, че руското правителство или не се справя, или пък носи "част от вината за химическата атака", извършена миналата седмица в Сирия. Оценка, която раздразни неговия руски колега. Какво ли да очакваме на този фон от първата среща между Тилърсън и Лавров в Москва? Лоша атмосфера и нов ледников период? Това не е задължително.

"Острата критика срещу Русия дори може да помогне за осъществяването на американските цели спрямо Москва", смята Ема Ашфорд от консервативния институт "Като" във Вашингтон. Разбира се, че въздушният удар, извършен от САЩ в Сирия, увреди руско-американските отношения, казва тя. "Той обаче изпрати до Русия и до други страни ясния сигнал, че - за разлика от досегашните предположения - Вашингтон много внимателно наблюдава случващото се в сирийската гражданска война", изтъква експертката.


Руснаците са обезпокоени

На подобно мнение е и Джон Хърбст, някогашен посланик на САЩ в Украйна, а понастоящем експерт в Атлантическия съвет: "Само допреди седмица Москва изобщо не мислеше, че новата американска администрация би предприела стъпки, увреждащи руските интереси." Сега обаче положението изглеждало различно. "Американският военен удар отслаби руските позиции в Сирия и в целия Близък изток", смята Хърбст и уточнява, че руснаците са обезпокоени и внимателно ще изслушат Рекс Тилърсън, за да разберат какви са намеренията на САЩ по отношение на Сирия.

"Ако САЩ решат да наказват с военни удари употребата не само на химическо оръжие, но и на касетъчни бомби, ако се решат на интервенция в сирийската война, руснаците просто няма как да се противопоставят", казва Хърбст. Според него, това е добре известно и на Кремъл.

Американската администрация обаче засега подава противоречиви сигнали за своята сирийска политика. Дали целта е все пак да бъде свален Асад, или пък, както подчертава държавният секретар Тилърсън, абсолютен приоритет има борбата срещу т.нар. "Ислямска държава"? Тази двусмисленост всъщност може да помогне на САЩ, смята Хърбст. Според него ще бъде грешка да се твърди пред Кремъл, че свалянето на Асад не е главна цел.

Но в Москва ще се случи тъкмо това - при закрити врати. Такова е мнението на Томас Райт от либералния институт "Брукингс". "Рекс Тилърсън навярно ще увери руснаците, че нови военни удари в Сирия не се планират", казва Райт. "А руската страна пък ще обещае да се погрижи в бъдеще Башар ал Асад да не използва химическо оръжие", смята Райт, който не очаква някакъв сериозен обрат на американската политика в Сирия. Според него, Кремъл също няма интерес от ескалация на случващото се там.


Тилърсън е под силен натиск

Томас Райт не очаква кой знае какво от посещението на Тилърсън в Москва. "Не е ясно защо изобщо държавният секретар предприема тази визита", казва Райт. Както е известно, за Тилъръсън се твърди, че в предишната си функция като шеф на петролния гигант "Ексон" е бил в добри отношения с Кремъл. Сега той е под много силен натиск да не води прекалено дружелюбна политика към Русия, смята Ема Ашфорд.

Сирия навярно ще бъде главната тема на разговорите в Москва, но конкретни резултати едва ли могат да се очакват, единодушни са експертите. "Нека не забравяме обаче, че Рекс Тилърсън е известен като човек, който е много сръчен във воденето на преговори", припомня Ашфорд. А това негово умение може да му бъде полезно при разговорите в руската столица.

Тилърсън: Управлението на Асад приключва

Тилърсън: Управлението на Асад приключва

Режимът се е делегитимирал след химическите атаки...