Върховната Рада (парламентът) на Украйна прие оставката на премиера Арсений Яценюк и назначи новия премиер на страната Владимир Гройсман, който досега беше председател на Радата, съобщава ТАСС.

Също така Радата е отменила решението за неудовлетворителната работа на правителството на Яценюк.

В подкрепа на новото правителство са гласували 257 депутати при 226 минимално необходими. 50 депутати са се обявили "против".

По-рано през деня президентът Петро Порошенко се обърна към Върховната рада с предложение да избере за премиер Владимир Гройсман.

Ще имаме политически отговорно правителство”, посочил Порошенко и допълнил: „Гройсман е политик от ново поколение, може би той ще стане най-младият премиер в историята на Украйна.”

Яценюк обяви, че подава оставка в неделя. Неговото правителство беше обвинявано в корупция и неспособност да осъществи реформите.

Яценюк стана премиер, след като бившият проруски президент Виктор Янукович беше свален от власт по време на мащабните демонстрации през февруари 2014 г.

Подкрепяната от Запада програма за реформи на неговото правителство беше в застой през последните седмици и няколко известни реформатори напуснаха правителството.

Икономическият министър Айварас Абромавичюс подаде оставка преди повече от два месеца, след като обвини правителството в липса на ангажимент да сложи край на корупцията.