Позлатена статуя на израелския премиер Бенямин Нетаняху, наречена "Крал Биби" от своя създател, предизвика порицанието на израелския културен министър и беше съборена от зрител след кратката си публична поява по-рано днес, съобщава "Ройтерс".

Скулпторът Итай Залаит е заявил пред журналисти, че е поставил 4-метровата статуя на Нетаняху на бял постамент на площад "Рабин" в Тел Авив, в непосредствена близост до кметството, за да тества границите на свободата на изразяване в Израел.

Израелското правителство и местни художници водят т. нар. "културна война" заради предприетите мерки от страна на културния министър Мири Регев да спре държавното финансиране на институциите, които не са лоялни на държавата.

Публикувайки позиция във "Фейсбук" след издигането на протестната скулптура, Регев определил това като "израз на омраза към Нетаняху". Градската управа на Тел Авив е разпоредила Залаит да премахне статуята, като заявиха, че ще я свалят и откарат и ще го глобят, ако откаже.

Минувачи край статуята са влезли в спор дали статуята трябва да се разглежда като подигравка с Нетаняху или като почит към десния премиер, който сега е в четвъртия си управленски мандат и е известен с прякора си от детството "Биби".

Една жена се поклонила на шега пред фигурата, която Залаит каза, че му е отнело три месеца да я извае.

"В социалните медии имаше десетки хиляди коментари за "Крал Биби", коментира Залаит, запитан какво го е вдъхновило да създаде статуята.

"Аз просто я създадох и я поставих на подобаващото ѝ място, площада на кралете на Израел", посочи творецът, имайки предвид името на площада преди да бъде преименуван в чест на Ицхак Рабин, израелския премиер, убит от ултраортодоксален евреин по време на мирна демонстрация там през 1995 г.

Минувачка е заявила, че портретът на Нетаняху е "ужасяващ" и художникът е искал "да го изобрази като диктатор".

Малко след като крайният срок, поставен от кметството за отстраняване на статуята, е изтекъл, мъж от тълпата бутнал "Крал Биби" на земята. Художникът, който изглеждал развеселен, го натоварил на камион.

Нетаняху и съпругата му Сара са били обект на съдебно разследване и медийни публикации за това дали държавните средства са били използвани в полза на това, което критиците заклеймяват като техен пищен начин на живот.

И двамата отричат каквато и да е злоупотреба с парите на данъкоплатците.