Губернаторът на Окинава Дени Тамаки поднови искането си, централното правителство на Япония да спре изграждането на американска база, която трябва да бъде преместена в по-малко пренаселен район на южния японски остров, въпреки яростната местна опозиция, съобщава АП.

Тамаки отговаря на оценката на министерството на отбраната, че проектът ще отнеме повече от два пъти времето и разходите, изчислени по-рано, тъй като морското дъно при планираната рекултивация е "меко като майонеза" и се нуждае от подсилване, коментират експерти.

Американската база "Футенма" ще бъде преместена от гъсто населения Гинован в преди това неразвитата зона Хеноко на източния бряг на Окинава. Сегашната база трябва да бъде затворена и върната на Окинава. Противниците на плана за преместване искат базата да се премести изцяло от Окинава.

Референдум в Окинава отхвърли преместването на военната база на САЩ

Референдум в Окинава отхвърли преместването на военната база на САЩ

72 процента от гласувалите се противопоставят на плана

"За да се постигне затваряне и връщане на авиобаза Футенма възможно най-скоро, строителните работи трябва незабавно да спрат", коментира Тамаки пред репортери.

Забавянето на преместването на базата води до рискове за безопасността на препълнената зона Гинован една от основните причини за преместване на "Футенма".

Министерството на отбраната заяви, че преместването на базата в Хеноко ще струва 8,5 милиарда долара и ще отнеме 12 години, като нейното завършване и затварянето на "Футенма" са за 2030 година. Това добавя повече от десетилетие към плана, който вече се бави с повече от 20 години поради местно противопоставяне и други причини.

Според по-ранен план, одобрен от Токио и Вашингтон през 2013 г., строителството трябваше да струва около 3,2 милиарда долара и да отнеме пет години, като завършването се очакваше да бъде около 2022 година.

Япония отчете нарушение на руски бомбардировачи във въздушното си пространство

Япония отчете нарушение на руски бомбардировачи във въздушното си пространство

Изтребители на японските ВВС са вдигнати, за да прихванат бомбардировачите Ту-95

Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга защити плана за преместване като "единственото решение, като взе предвид ролята на авиобаза Футенма като възпиращо действие в алианса Япония-САЩ и отстраняване на рисковете."

Повечето от допълнителните разходи и време са необходими за стабилизиране и укрепване на земите край бреговете на Хеноко, които ще бъдат използвани за писти, заяви министерството на отбраната, като представи новата си оценка пред група от японски експерти.

Сериозното военно присъствие на САЩ на Окинава е дългогодишен източник на конфликт между острова, Вашингтон и Токио.

Около половината от 50 000 американски войски в Япония са разположени в Окинава. 30 американски инсталации на острова представляват повече от 70% от площта, използвана от американските военни в Япония, което предизвиква Окинава на протест.

Централното правителство на Япония започна действия по рекултивация през декември 2018 г. въпреки многократните протести на жителите на Окинава.

Китайски самолетоносач премина между японските острови

Китайски самолетоносач премина между японските острови

Японското министерство на отбраната вече анализира информацията

Тамаки коментира, че подходът на Токио е недемократичен. Той призова за тристранен диалог между Окинава, Токио и Вашингтон. Очаква се той да отхвърли заявление от централното правителство за разрешение на местната власт за извършване на допълнителни укрепвания на земята. Това вероятно ще поднови напрежението и допълнително ще забави преместването.

Опонентите на плана за преместване също твърдят, че той трябва да бъде спрян поради екологични причини, тъй като мястото е местообитание за някои корали и за дюгони, морски бозайник, който според Международния съюз за опазване на природата е критично застрашен, стъпка преди изчезване.

Вашингтон и неговият съюзник Токио потвърдиха ангажимента си да следват плана за Хеноко през 2017 г., заявявайки, че това е единственият начин да се прекрати използването на "Футенма". Планът е разработен след изнасилване на ученичка през 1995 г., за което трима американски военнослужещи са осъдени о което допълнително засили опозицията на Окинаван срещу американските бази.

Токио и Вашингтон са се договорили настоящата база от 1100 акра да бъде върната под японски контрол, след преместването в Хеноко.

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Разполага техника и персонал в югозападните острови на страната