Говорител на правителството на Габон обяви, че политическата ситуация в страната е "под контрол" след опита за военен преврат.

Уточнява се, че четирима от бунтовниците са били арестувани от властите. Пети се издирва.

Младши офицери обявиха по-рано, че за завзели властта, за да "възстановят демокрацията" в богатия на петрол Габон, където семейството на боледуващия лидер на страната е на власт в продължение на 50 години.

Танкове и бойни машини можеха да бъдат видени в столицата Либревил.

Военен преврат в Габон

Военен преврат в Габон

Целта била "възстановяване на демокрацията"

Войниците поеха контрола над държавното радио в 4:30 часа местно време (5:30 българско), като прочетоха кратко изявление, обявяващо "Национален съвет за възстановяване".

Настоящият лидер Али Бонго наследи баща си Омар Бонго като президент през 2009 г. Той беше преизбран с малка разлика през 2016 г. в избори, които бяха белязани от насилие и обвинения в измами.

Кореспондентът на Би Би Си отбелязва, че опитът за преврат е дошъл като огромна изненада. Армията винаги е била възприемана като лоялна към семейството на Бонго, защото е доминирана от президентската гвардия, която в по-голямата си част идва от родния край на Бонго.

Мандатът на президента беше засенчен от продължително френско разследване на обвинения за незаконно присвояване, свързано с активи на семейството на Бонго.

Бонго, който е бил извън страната в продължение на два месеца, е получил инсулт през октомври и е бил лекуван в Мароко. Той се опита да сложи край на слуховете за неговото здравословно състояние с телевизионно обръщение за Нова година, в което каза, че се чувства добре.

Войниците заявиха, че са били разочаровани от посланието, наричайки го "жалка гледка" и "непреклонен опит да стои на власт".