Младши офицери обявиха, че са завзели властта в богатата на петрол африканска държава Габон, където семейството на болния лидер управляваше в продължение на 50 години, съобщават световните информационни агенции.

Военнослужещи в западноафриканската страна изтъкват, че са извършили преврат, за да бъде "възстановена демокрацията".

Те са поели контрола над държавното радио в 4:30 часа местно време (5:30 часа българско), за да прочетат кратко изявление, обявявайки "Национален съвет за възстановяване".

Танкове и бойни машини могат да се видят по улиците на столицата Либревил.

Али Бонго наследи баща си Омар Бонго като президент през 2009 г. Той успя да спечели втори мандат с малка разлика през 2016 г., като изборите бяха белязани от насилие и обвинения в измами.

Бонго, който е бил извън страната в продължение на два месеца, е получил инсулт през октомври и е бил лекуван в Мароко.

Той се опита да сложи край на слуховете за неговото здраве с телевизионно послание за Нова година, в което каза, че се чувства добре.

Военните посочиха, че са били разочаровани от посланието, наричайки го "жалка гледка" и "непреклонен опит да се държи на власт".

"Това засили съмненията за способността му да поеме отговорностите на ролята си на президент на републиката", подчерта лейтенант Кели Ондо Обианг, лидер на т. нар. Патриотично движение на силите за отбрана и сигурност на Габон.

Той специално призова младите хора да "поемат отговорност за съдбата си".

Бунтовниците призоваха войниците да поемат контрол върху транспортната система, складовете за боеприпаси и летищата "в интерес на страната".

Засега от правителството не са коментирали нищо по въпроса.