Полският външен министър разкритикува антиправителствените протести, които се разразиха през последните дни, подчертавайки, че те били дело на недоволни политици от опозицията, които не могат да приемат, че загубиха властта и високата популярност на правителството, съобщава "Асошиейтед прес".

По думите на външния министър Витолд Вашчиковски, протестите срещу предложените ограничения на отразяването на работата на парламента от медиите били просто "предлог, извинение за започване на протести в огромни мащаби срещу положението в Полша."

Нови протести в Полша, президентът Дуда разговаря с опозицията

Нови протести в Полша, президентът Дуда разговаря с опозицията

Трети ден на протести във Варшава...

Лидерите на опозицията настояват, че техните протести били насочени към запазването на демократичните стандарти.

Полша се намира в политическа криза в продължение на повече от една година заради радикалните промени, въведени от дяснопопулистката управляваща партия "Право и справедливост". Много от промените бяха осъдени от Брюксел и мнозина либерално настроени поляци като нарушения на върховенството на закона, особено стъпките, които парализираха съдебната власт.

И все пак "Право и справедливост" остава относително популярна, като се радва на около 36% подкрепа, показват скорошни социологически допитвания, благодарение на по-високите социални разходи и патриотичната перспектива, която се харесва на много хора, особено в по-малките населени места.

Кризата се задълбочи в петък, докато депутати от опозицията окупираха мястото на председателя на парламента, блокирайки работата на законодателния орган.

Непосредствената причина за протестната демонстрация беше решението на парламентарния председател Марек Кучински да изгони опозиционен депутат от пленарното заседание, тъй като се качи на парламентарната трибуна с карта с надпис "Свободни медии".

По-големият проблем беше планът на управляващата партия да ограничи достъпа на медиите до депутатите в парламента, осъдено като противоконституционно от опозиционните партии.

След това протести избухнаха пред сградата на парламента и продължиха през целия уикенд, разпространявайки се към други градове. Още протести са планирани за днес.

Според Вашчиковски протестите не били спонтанни.

"Ние смятаме, че тези протести са в резултат на определено недоволство от опозицията, която, на първо място все още не може да приеме факта, че загубиха през изминалата година както президентските, така и парламентарните избори", изтъкна Вашчиковски, допълвайки: "И тя не може да приеме факта, че след 14 месеца упражняване на властта и предприемане на трудни реформи, проучванията на общественото мнение показват огромно предимство на управляващата партия."

Скорошно социологическо проучване установи, че най-големите опозиционни партии губят популярност - 16 процента за "Гражданска платформа" и 14 процента за "Модерна Полша".