Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нападна Великобритания, посочвайки, че предпочита да изнесе реч на френски език, защото английският език станал по-малко значим, съобщава "Ройтерс".

"Бавно, но сигурно английският език губи значението си в Европа", изтъкна Юнкер пред конференция в италианския град Флоренция, предизвиквайки смях и аплодисменти от аудиторията, съставена от еврочиновници, местни лидери и италиански студенти.

Юнкер говори свободно няколко европейски езика, но редовно говори на английски на международни срещи. Той заявил, че искал също да говори френски, за да бъде по-добре разбран във Франция в навечерието на втория тур на президентските избори, който ще се проведе в неделя.

Конференцията, посветена на състоянието на Европейския съюз, идва във време на напрежение между Брюксел и Великобритания преди започването на официалните преговори за излизането на Обединеното кралство от Общността.

Юнкер изтъкнал, че решението на Великобритания да напусне било "трагедия".

"Ние ще преговаряме честно с нашите британски приятели, но нека да не забравяме, че ЕС не изоставя Обединеното кралство, а точно обратното - и това ще има значение през следващите години", отбелязал шефът на ЕК.

Британският премиер Тереза Мей обвини европейските политици и чиновници в сряда, че се опитват да повлияят върху резултата от парламентарните избори на 8 юни във Великобритания, отправяйки заплахи във връзка с Брекзит.