Правозащитните организации "Амнести интернешънъл" и Американският съюз за защита на гражданските свободи (ACLU) ще предложат международна петиция с искане президентът на САЩ Барак Обама да помилва Едуард Сноудън, който разгласи поголовното подслушване и следене по целия свят, извършвано от Агенцията за национална сигурност на САЩ, съобщава "Франс прес".

Обама трябва да ме помилва, смята Едуард Сноудън

Обама трябва да ме помилва, смята Едуард Сноудън

Това заяви Едуард Сноудън в интервю за „Гардиън”

"Ще започнем голяма кампания за събиране на подписи по цял свят, за да гарантираме, че водещи личности и организации ще подкрепят нашия призив към президента Обама да помилва Сноудън", изтъкна адвокатът на Сноудън Бен Уизнър, който е член на ACLU. 

Очаква се петицията да бъде представена по-късно днес в Ню Йорк.

Вчера Сноудън, който е бивш консултант на Агенцията за национална сигурност, призовава Обама да го помилва, преди да напусне поста през януари 2017 година.

"Да, има закони, които казват определени неща, но може би това е причината, поради която съществува помилването - за изключенията, за нещата, които изглеждат незаконни на първо четене, но които разглеждани от морална и етична гледна точка се оказват необходими", заяви Сноудън.

Той подчертава, че след 2013 г. законите на страната са се променили.