Западни лидери изразяват нарастващото си безпокойство от признаците, че Израел може да удари ядрени обектив Иран, с което ще даде началото на голяма война в Персийския залив.

За да не се допусне подобно развитие, някои американски и европейски дипломати предлагат Държавата Израел да бъде приета за пълноправен член на НАТО.

От 2006 година алиансът и Израел си сътрудничат в 27 области, включително разузнаване, оръжие за масово поразявана и подготовка на гражданското население за война.

Идеята за разширяване на НАТО извън европейската сцена не е нова.
Израел е най-близката до Запада страна от региона и заслужава неговата защита, коментира електронното издание МИГнюз.
Интеграцията на Израел в пакта ще бъде неговата най-добра гаранция за сигурност за много години напред и рязко ще намали вероятността от иранско-израелска война. Иран ще бъде принуден да проявява по-голяма сдържаност по отношение на Израел, а Израел ще бъде принуден да координира ходовете си с НАТО.

Едновременно с това гаранциите на алианса може да станат решаващ аргумент за израелските политици, които засега не могат да се решат на териториални отстъпки в преговорите със Сирия и палестинците.
Подобен дипломатически пробив може да намали вероятността от крайно рискована война и да създаде нова стабилност в Близкия Изток.