Встъпването на Украйна в Северноатлантическия съюз ще доведе до дълбока кризав руско-украинските отношения.

С това предупреждение излезе днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в статия за украинското списание "2000", разпространена от Външното министерство на Русия.  

В Русия просто бяха потресени от реакцията на Украйна във връзка с агресията на Грузия спрямо Южна Осетия, посочва Лавров и допълва, че "за нашите страни винаги е било естествено да се защитава страната на правдата и справедливостта".

"В този случай - го нямаше нито едното, нито другото", казва още Лавров, имайки предвид обявяването на Украйна за запазване на териториалната цялост на Грузия и против влизането на руските войски в двете самопровъзгласили се републики. Също така Украйна отказа да признае незамисимостта на Южна Осетия и Абхазия. 

В статията се отбелязва още, че определянето на Украйна като буферна зона между Европа и Русия означава да се принизява значението на самата Украйна".

Сергей Лавров коментира изказването на украинския външен министър Владимир Огризко в полза на пътя към НАТО като „неблагонадеждно като политическа цел и незачитащо мнението на мнозинството от населението и елементарните демократични процедури".

"Ръководителят на външното министерство на Украйна се изказва в полза на НАТО-центричния модел на европейска сигурност, в същото време когато именно този модел, водещ до разкол в северноатлантическата общност, доказва своята абсолютна безперспективност", посочва Лавров.

През април 2008 година на срещата в Букурещ на страните членки на НАТО Украйна не бе присъединена към Плана за действие за членство в НАТО, но получи уверенията, че кандидатурата й ще бъде разгледана отново през декември тази година.