Китайските градове са имали по-малко дни с "добър въздух" през първата половина на 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година, въпреки усилията на правителството да ограничи непрестанния смог. Това показват официални данни, цитирани от "Ройтерс".

Китай обеща да започне борба с емисиите от изгарянето на въглища и от превозните средства, да увеличи инвестициите в чиста енергия и да наказва замърсителите в опит да подобри качеството на въздуха във втората по големина световна икономика.

Ала мерките все още не са дали резултат през първите шест месеца на годината.

От отдела за мониторинг към Министерството на околната среда посочват, че 338 града са съобщили за "добро" или "отлично" качество на въздуха през 74,1 процента от дните през първото полугодие, което е спад от 2,6 процента от миналата година.

В Пекин и околните райони съотношението на дните с "добър въздух" е спаднало със 7,1 процента в сравнение с миналата година до 50,7 процента, докато плътността на опасните частици се е повишила с 14,3 процента.

Жителите на северните части на Китай бяха разгневени от замърсяването на въздуха през изминалата зима, след като близо една девета от цялата страна беше обгърната от тежък смог в средата на декември.

Обществените училища и заводите бяха временно затворени, докато движението на автомобили беше спряно.

През първата половина на годината са наложени глоби в размер на 610 млн. юана (90,44 млн. долара) за нарушения на защитата на околната среда, което е със 131% повече от миналата година.

Китайският премиер Ли Къцян обеща по-чист въздух по време на годишната си пресконференция през март.

"Синьото небе вече не трябва да е лукс и няма да бъде", зарече се премиерът.