При преброени близо 100% от бюлетините, подадени на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Македония, става ясно, че ВМРО-ДПМНЕ печели с изключително малка преднина пред основния си съперник - Социалдемократическия съюз, но никоя от двете партии не печели достатъчно депутатски места, за да може самостоятелно да сформира правителство, съобщава "Асошиейтед прес".

Избирателната активност е била рекордна за последните години - над 67 на сто.

Изборите бяха свикани като част от споразумение, постигнато с посредничеството на Запада за разрешаването на дълбоката политическа криза в страната, продължила около 2 години и която беше предизвикана от мащабен скандал заради поголовно подслушване от страна на управляващите.

Патова ситуация на вота в Македония
Обновена

Патова ситуация на вота в Македония

Избирателната активност мина 75%

Резултатите при преброени 99,7 процента от бюлетините показват, че дясната коалиция ВМРО-ДПМНЕ, водена от бившия премиер Никола Груевски, е спечелила 38,06 процента от гласовете, което им дава съвсем малка преднина пред лявата коалиция, оглавявана от лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, който е събрал 36,69% подкрепа.

Засега от македонската избирателна комисия не са съобщили колко депутатски места печелят отделните партии.

Без мнозинство в 123-местния парламент, победителят ще трябва да се опита да сформира управляваща коалиция с по-малки партии.

Изборният ден е преминал без сериозни нарушения. За първи път в Македония, в изборните списъци бяха приложени и снимки на гласоподавателите, за да бъдат избегнати фалшификации.

И двете основни коалиции обявиха малко след края на изборния ден, че те са победители. Привържениците на Социалдемократическия съюз на Македония и лидерът му Зоран Заев се събраха на митинг пред сградата на правителството в Скопие.

Еуфория беше обзела и ВМРО-ДПМНЕ, където от рано пред централата на партията се бяха събрали много симпатизанти, които също празнуваха победа и коментираха политическия живот в страната след изборите. Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, на свой ред също обяви изборна победа и се ангажира партията и коалицията да бъдат близо до хората.