Лидерът на опозицията в Македония призова правителството да развали споразумението с Гърция за промяна на името на страната и настоя за предсрочни избори.

Християн Мицкоски, който е лидер на дяснонационалистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, изтъкна, че трябва да бъде съставено временно техническо правителство до провеждането на изборите, които, по думите му, трябва да се проведат в края на ноември, съобщават световните осведомителни агенции.

"Македония навлиза в нова политическа криза. Решението е катастрофално и неприемливо както за ВМРО-ДПМНЕ, така и за мнозинството от гражданите. Нова криза напълно ще разруши икономиката", подчерта Мицкоски.

Македония се насочва към предсрочни избори, пише гръцки вестник

Македония се насочва към предсрочни избори, пише гръцки вестник

Молбата е отхвърлена от Заев

На 30 септември македонците гласуваха с 91,5 процента подкрепа за споразумението с Гърция за промяна на името на страната на Северна Македония, което би дало зелене светлина за членството на страната в Европейския съюз и НАТО.

Референдумът обаче не привлече изискуемите 50 процента избирателна активност, за да бъде валиден, като гласуваха само 36,9 на сто от имащите право на глас около 1,8 млн. души.

Премиерът Зоран Заев се зарече да продължи усилията за промяна на името на югозападната ни съседка, за да се сложи край на продължаващия от десетилетия спор за името със съседна Гърция.

Русия недоволства: Западът настоява да привлече Македония в НАТО на всяка цена

Русия недоволства: Западът настоява да привлече Македония в НАТО на всяка цена

Референдумът за името бил невалиден

Управляващата коалиция обаче не разполага с две трети мнозинство, което ще е необходимо за промяна на конституцията.

Президентът Георги Иванов също се противопостави на промяната на името, изтъквайки, че македонският народ "ясно" отхвърли споразумението с Гърция.

Спорът за името между Македония и Гърция датира от 1991 г., когато Македония по мирен път се откъсна от Югославия и обяви независимост.

Гърция заяви, че името Македония предполага териториални и културни претенции към северната гръцка област, която носи същото име.

Захариева за Македония: Не мога да кажа, че референдумът е провален

Захариева за Македония: Не мога да кажа, че референдумът е провален

Анализите от резултатите от референдума са противоречиви