Още във вторник или в сряда, най-късно, ще бъде внесен в парламента законопроектът за забрана на бурките. Текстовете в закона предвиждат забрана на използването на подобни религиозни символи на публични места.
Това заяви на брифинг след 6-тия конгрес на ВМРО лидерът на партията Красимир Каракачанов.

Той поясни, че бурките са абсолютно привнесени в България, тъй като дори по време на турското робство и Османската империя те не са били използвани. "Никой не се е обличал така", каза Каракачанов.

За изготвяне на законопроекта са използвали опита на Франция и Белгия. В него се предвиждат глоби и санкции, дори затвор за всички лица, които с финансови средства и стимули или чрез заплаха принуждават жени да се обличат по този начин.

Каракачанов бе категоричен, че за принудата на деца санкциите ще бъдат още по-строги и коментира, че не може 5-годишно дете, което е в светска държава и трябва да ходи на училище, да бъде забулвано и изолирано.

Той бе категоричен, че България не трябва да прави компромис. Дори в Турция няма бурки. Той заяви, че бурката като инструмент на ислямистката пропаганда трябва да бъде инкриминирана.