Чешката република увеличава вноса на руски петрол въпреки санкциите на ЕС. През първото полугодие на 2023 г. руският петрол е съставлявал 65% от вноса - най-високата стойност от 2012 г. За цялата 2022 г. този показател е бил 56%, а преди това дори по-нисък. Данните са на държавната компания Merо, посочва Stadard.

От декември 2022 г. в ЕС действа забрана за внос на руски петрол, но Чешката република се ползва от дерогация.

Според анализатори обаче Чехия не е единствената страна от ЕС, в която делът на внесения руски петрол се увеличава през последните месеци. Рафинериите в ЕС се опасяват от прекъсване на транзита на петрол през Украйна и поради това полагат усилия да купуват повече руски петрол. Освен това анализаторите посочват, че в момента руският петрол е много по-евтин от петрола сорт "Брент".

Чехия декларира, че в бъдеще иска напълно да се откъсне от зависимостта от руски петрол. Затова и наскоро Mero започна да работи за увеличаване на капацитета на Трансалпийския петролопровод (TAL), който доставя петрол от италианското пристанище Триест до Централна Европа.

В проекта ще бъдат инвестирани около 1,6 млрд. крони (65,3 млн. евро). Този петролопровод, който в момента покрива около 50% от търсенето на петрол в Чехия, трябва да я направи практически независима от руския петрол.

Пет начина Западът да притисне още повече руската икономика

Пет начина Западът да притисне още повече руската икономика

Изваждане на Путин от равновесие, санкции, санкции и налагане на пълно финансово ембарго