Кандидатът на опозицията за стола на унгарския премиер Виктор Орбан, Петер Марки-Зай, обеща да освободи страната си от корупция и да възстанови демокрацията с нова конституция, ако бъде избран през следващата година, информира "Франс прес".

"Ако успеем да свалим Орбан през април... ще трябва да започнем от нулата", отбеляза 49-годишният консерватор на пресконференция в Брюксел.

Необходимо е ново начало, защото "в Унгария няма демокрация, няма свобода на медиите, няма върховенство на правото", подчерта той, обещавайки да "възстанови" тези ценности.

"Говорим за смяна на режима, а не само за смяна на правителството", изтъкна той и добави: "Положението наподобява това, че нацистките престъпления не могат да бъдат преследвани според нацистките закони."

Марки-Зай, практикуващ католик и баща на седем деца, стана кандидат на опозицията на първични избори, организирани от шестпартиен опозиционен алианс миналия месец.

Консерваторът Петер Марки-Зай победи Клара Добрев на първичния вот на опозицията в Унгария

Консерваторът Петер Марки-Зай победи Клара Добрев на първичния вот на опозицията в Унгария

Той е икономист, инженер, кмет...

Безпрецедентните първични избори бяха опит за борба с избирателната система, която облагодетелства Орбан и неговата управляваща партия "Фидес".

Въпреки че експерти прогнозират оспорвана битка срещу Орбан, опозиционният лидер призна, че ще бъде "изключително трудно" да бъде победен националистическият премиер, който е на власт в периода 1998 до 2002 г. и непрекъснато от 2010 г.

Изборите няма да бъдат "нито демократични, нито свободни, нито честни", предупреди Марки-Зай.

"Но шансът ни (да победим Орбан) никога не е бил по-голям от десетилетие", добави Марки-Зай, който се срещна с няколко еврокомисари в Брюксел, включително заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, отговаряща за ценностите и прозрачността.

Запитан за риска от вълнения, подобни на случилото се пред и в Капитолия в САЩ, ако опозицията победи, Марки-Зай посочи, че "не може да си представи маси да излязат на улиците, за да защитят правата на престъпници".

Орбан предизборно обвини Брюксел, САЩ и Сорос в намеса в Унгария

Орбан предизборно обвини Брюксел, САЩ и Сорос в намеса в Унгария

Зове поддръжниците си да защитават постиженията на правителството му