Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати са унищожили ирански дрон в Ормузкия проток, съобщават световните медии.

Причината за това решение е, че летателният апарат се е приближил на 1000 ярда (малко над 900 метра) от кораба и не е обърнал внимание на предупрежденията да се оттегли.

"Това е последното от редица провокативни и враждебни действия от страна на Иран срещу кораби, действащи в международни води", подчерта Тръмп, посочвайки, че САЩ си запазва правото да защитава интересите си.

САЩ подозират, че Иран е задържал изчезналия танкер в Ормузкия проток

САЩ подозират, че Иран е задържал изчезналия танкер в Ормузкия проток

Танкерът е на ОАЕ и изчезнал в събота вечерта

Американският президент призова другите държави да осъдят "опитите на Иран да наруши свободата на корабоплаването и глобалната търговия".

По данни на говорителя на Пентагона Джонатан Хофман американски военен кораб Боксер е бил в протока около 10.00 часа местно време, когато дронът се е приближил опасно близо.

Бяха предприети отбранителни действия срещу дрона, за да се осигури безопасността на кораба и екипажа му, обясни Хофман.

Унищожаването на иранския дрон става дни, след като Иран задържа танкер с 12-членен екипаж на ОАЕ в Ормузкия проток заради подозрения, че плавателният съд се е опитал да пренесе един милион литра петрол.

Иран показа видео от екшъна около задържането на танкера на ОАЕ

Иран показа видео от екшъна около задържането на танкера на ОАЕ

Регистрационният номер на кораба съответства на този на танкера Riah, който е собственост на ОАЕ