Държавната телевизия на Иран показа видеозапис от задържането на кораб от Революционната гвардия, от който става ясно, че регистрационният номер на кораба съответства на този на танкера Riah, който е собственост на ОАЕ и който изключи системата си, показваща местоположението му, след като навлезе в иранските териториални води в неделя, съобщават световните информационни агенции.

Задържането на кораба е последното от поредицата драматични събития в контекста на изостреното напрежение между САЩ и Иран във връзка с разпадащото се ядрено споразумение, сключено през 2015 г. между Техеран и световните сили.

Плаващият под панамски флаг петролен танкер Riah спря системите, показващи местоположението му рано в неделя край остров Кешм, на който Революционната гвардия има база.

Иранската държавна телевизия по-рано днес съобщи, че танкер с 12-членен екипаж е бил задържан за контрабанда на гориво от ирански контрабандисти към чуждестранни клиенти, като е бил пресрещнат южно от иранския остров Ларак в стратегическия Ормузки проток. Допълваше се, че около 1 млн. литра гориво са били контрабандирани от ирански продавачи на чуждестранни клиенти.

Иран задържал чужд танкер с 12-членен екипаж в Персийския залив

Иран задържал чужд танкер с 12-членен екипаж в Персийския залив

Обяви, че екипажът извършвал контрабанда на петрол

Цените на суровия петрол, които се понижават от миналата седмица, се покачиха почти веднага след съобщенията за инцидента.

Задържането на кораба засега не изглежда да е насочено към някои конкретна страна и показва, че Революционната гвардия предприема крути мерки срещу нелегалната контрабанда на ирански петрол.

Ако действително корабът Riah e задържаният танкер, този ход директно набелязва отправили се или базирани в ОАЕ кораби. 58-метровият кораб Riah обикновено извършва преходи от Дубай и Шарджа на западния бряг на ОАЕ, преди да премине през Ормузкия проток и да се отправи към Фуджейра на източния бряг на ОАЕ.