Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава в Йемен, обяви, че един от бойните ѝ самолети е бил свален над планинска северна провинция, докато е осигурявал въздушна подкрепа на правителствените сили, които се сражават срещу бунтовниците в страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Държавната новинарска агенция на Саудитска Арабия цитира полковник Турки ал Малики, който е говорител на коалицията, и който уточни, че военният самолет, принадлежащ на военновъздушните сили на Саудитска Арабия, се е разбил над провинция Яуф.

В информацията не се уточнява дали има жертви, нито се предоставят повече подробности.

Бунтовниците хуси казаха, че са свалили бойния самолет с модерна ракета земя-въздух.

Конфликтът в Йемен започна с превземането на Сана от хусите през 2014 г., като те контролират обширни територии в северната част на страната по границата със Саудитска Арабия. Военната коалиция, предвождана от Рияд, която е в съюз с международно признатото правителство на Йемен, се сражава срещу подкрепяните от Иран хуси от 2015 г. насам

В безмилостна кампания, предвождани от Саудитска Арабия въздушни удари поразиха училища, болници и сватби и убиха хиляди цивилни в Йемен. Хусите използваха безпилотни самолети и ракети, за да атакуват Саудитска Арабия.

Във войната загинаха над 100 000 души и се създаде най-тежката хуманитарна криза в света, оставяйки милиони страдащи от недостиг на храна и медицински грижи.