Лидерът на военната хунта на Мали помилва в петък 49 войници от съседен Кот д'Ивоар, които бяха осъдени за подкопаване на държавната сигурност на Мали и заговор срещу правителството, съобщиха властите. Това съобщи Асошиейтед прес.

Полк. Асими Гоита даде амнистия и демонстрира още веднъж своя ангажимент към мира, диалога, панафриканизма и запазването на братски и светски отношения с регионалните страни, по-специално тези между Мали и Кот д'Ивоар, каза в изявление на полк. Абдулай Майга, говорител на правителството.

Помилването идва една седмица след като 46 от войниците бяха осъдени на 20 години затвор. Тримата други обвиняеми, всичките жени, бяха освободени през септември, но бяха съдени задочно на смърт.

Войници бяха задържани през юли, когато отидоха да работят за Sahelian Aviation Services, частна компания, сключила договор за работа в Мали от ООН. Крайният срок на 1 януари, определен от лидерите на Западна Африка за Мали да освободи войниците, беше пропуснат.

Гоита завзе властта с два преврата, първо през 2020 г. и след това през следващата година, когато пое контрола, след като уволни президента и министър-председателя на преходното правителство.

От десетилетие Мали е въвлечена в джихадистко насилие, свързано с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава". Освобождаването на войниците от Кот д'Ивоар има за цел както да изпрати сигнал на добра воля към Кот д'Ивоар, така и да покаже, че хунтата има пълен контрол, като същевременно отвлича вниманието на обществеността от кризата със сигурността, която обхваща нацията.