Военната подкрепа на Москва помогна да се предотврати разпадането на Сирия. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от „Ройтерс”.

Подпомогнати от руските военновъздушни сили, сирийските правителствени войски освободиха повече от 400 населени места и ликвидираха хиляди терористи, допълнил Путин, получавайки акредитивните писма на чужди посланици в Кремъл.

По думите му, действията на Москва са помогнали да се избегнат масови жертви сред цивилното население в Сирия и да спаси държавността ѝ.

„Наскоро беше възможно да предприемем редица важни стъпки към осигуряване на мирно уреждане в Сирия и противодействие на международни терористи, които се установиха там. Подкрепата, предоставена от Русия на легитимното сирийско правителство, помогна да се предотврати разпадането на държавността и на самата държава, да се спасят държавните институции и да се избегнат масови жертви сред цивилното население”, изтъкнал руският държавен глава.  

„Благодарение на успешните действия на руските въздушно-космически сили и сирийската армия... беше възможно да бъдат освободени редица градове, включително Палмира. Като цяло сирийските сили, подкрепяни от руска авиация, успяха да освободят 400 населени места и да ликвидират хиляди терористи, включително от Русия и други страни от ОНД”, отбелязал още Путин.

Сътрудничеството на Русия със САЩ и други партньори проправи пътя към започване на политическия процес в Сирия, коментира още той.

„Заедно със САЩ и други партньори беше възможно да се стартира политически процес с участието на властите в Дамаск и опозицията, създаването на условия за предоставяне на хуманитарна помощ на сирийското население”, изтъкна Путин.