Южна Корея вдигна по спешност във въздуха изтребители, след като руски и китайски военни самолети на съвместно учение са навлезли за кратко в зоната ѝ за идентификация на противовъздушната отбрана. Това обявиха военачалници в Сеул, цитирани от "Франс прес".

Нямало е обаче нахлуване във въздушното пространство, се уточнява в изявление на Обединените началник-щабове на Южна Корея.

"Нашите военни получиха отговор от китайската страна, че това е било... нормално обучение през мрежата за пряка комуникация Южна Корея-Китай", допълниха южнокорейските военни.

Обединените началник-щабове отбелязаха, че са оценили ситуацията като съвместни учения между Русия и Китай и че самолетите са летели в зоната в продължение на около 10 минути.

Южна Корея е изпратила изтребители F-15 и F-16 заедно с въздушен танкер за зареждане с гориво като "нормална тактическа мярка", след като руските и китайските самолети са се приближили до зоната.

Нахлуването е станало североизточно от Токдо - островчета, към които териториални претенции има и Япония, която ги нарича Такешима.

Идентификационните зони за противовъздушна отбрана са извън въздушното пространство на държава или територия, в които чуждите самолети се наблюдават от съображения за сигурност.

Те обаче са самообявени и технически са международно въздушно пространство.

През 2019 г. южнокорейски изтребители изстреляха повече от 400 предупредителни изстрела, а Япония се оплака на Москва, след като руски военен самолет наруши въздушното пространство близо до спорните острови.

Тогава Русия заяви, че не признавала такива зони.