Южнокорейските военни предупредиха, че ако КНДР предприеме военни действия срещу Южна Корея, "тя ще плати цената", като това става след вчерашния взрив на съвместния офис за връзка в Кесон от страна на Пхенян.

"Нашите войски изразяват дълбока загриженост, че днес Генералният щаб на Северна Корея публикува различни видове военни планове, които противоречат на междукорейските споразумения, Декларацията от Панминчжон и военното споразумение от 19 септември 2018 г. Такива мерки унищожават всички резултати, постигнати съвместно в продължение на повече от 20 години и усилия в областта на напредъка на междукорейските отношения и запазването на мира на Корейския полуостров. Ако севернокорейската страна пристъпи към реални действия, тя със сигурност ще плати съответната цена", подчерта високопоставен представител на Съвместните началник щабове на Република Корея.

КНДР разполага военни части до Кесон, възобновява и военни учения

КНДР разполага военни части до Кесон, възобновява и военни учения

Напрежението с Юга расте

Изявлението последва съобщение, направено от КНДР, че ще възобнови "всички редовни военни учения" в околностите на Корейската демилитаризирана зона, отхвърляйки намеренията на Сеул да уреди ситуацията чрез законодателство, което би забранило практиката на активистите.

Северна Корея взриви междукорейския офис за връзка в пограничния град Кесон вчера (16 юни), три дни след като сестрата на Ким Чен-ун, Ким Йо-йонг, заплаши, че ще се отърве от "безполезния" канал и ще скъса споразумението между двете страни, ако Сеул не успее да спре изпращането на предполагаеми пропагандни брошури през границата.

Южна Корея обеща строг отговор, ако КНДР повишава напрежението

Южна Корея обеща строг отговор, ако КНДР повишава напрежението

"Северът е изцяло отговорен за всички последствия"

"Упражнявайки властта си, оправомощена от върховния лидер, нашата партия и държавата, аз дадох инструкция на отдела, отговарящ за делата с врага, решително да извърши следващото действие", каза тя в изявление преди няколко дни. Тя също така добави, че е "крайно време да скъсаме с властите в Южна Корея".

Според държавната севернокорейска новинарска агенция "страхотна" експлозия събори офиса за съвместна връзка в индустриалната зона, което било в съответствие с "мисленето на разгневените хора", ядосани от активисти от Южна Корея, които изпратиха през границата балони с брошури, критикуващи управлението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга

Северна Корея взриви съвместния офис за връзка с Юга

Часове след като Северът поднови заплахите за военни действия срещу Юга

В отговор на внезапния ход Южна Корея изрази "силно съжаление заради едностранното взривяване от страна на Северна Корея на офиса за междукорейската връзка", предупреждавайки, че ако Пхенян влоши ситуацията, това ще бъде отговорност на КНДР и никой друг.

Индустриалният комплекс Кесон е специална икономическа зона на междукорейската граница, която се управлява съвместно от Северна и Южна Корея. 124 южнокорейски компании оперират в комплекса Кесон с над 54 000 севернокорейски служители.

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

КНДР стяга армията срещу Южна Корея

За това предупреди сестрата на севернокорейския лидер