Пентагонът предприе разработването на нова стратегия за водене на бойни действия "Троянски кон". Това коментира началникът на Генералния щаб на въоръжените сили и първи заместник-министър на отбраната на Русия ген. Валерий Герасимов, цитиран руските медии.

Той е говорил за "троянския кон" на САЩ на конференция, посветена на развитието на военната стратегия на страната.

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

В отговор на "заплахата" от страна на Русия и Китай

"Същността ѝ се състои в активното използване на протестния потенциал на "петата колона" в интерес на дестабилизирането на обстановката, като едновременно с това атакува с високоточни оръжия по най-важните обекти", изтъкнал Герасимов.

Началникът на Генералния щаб на руската армия е подчертал, че Русия била готова да попречи на всяка подобна стратегия.

"През последните години военните учени заедно с Генералния щаб разработиха концептуални подходи за неутрализиране на агресивните действия на потенциалните противници", предупреди Герасимов.

Според висшия руски военен в основата на отговора на Русия лежи "активна отбранителна стратегия", която (предвид отбранителния характер на руската военна доктрина, както твърдят руснаците) предвиждала мерки за проактивно неутрализиране на заплахите за сигурността на държавата.

Той отбеляза, че именно обосновката на разработваните мерки трябва да съставлява научната дейност на военните учени, а сега това била една от приоритетните области за осигуряване на сигурността на държавата.

"Трябва да изпреварваме противника в разработването на военната стратегия, да вървим една крачка напред", настоял Герасимов.

Новата стратегия на Пентагона, наречена "троянски кон" беше обявена миналата седмица от началника на щаба на военновъздушните сили на САЩ генерал Дейвид Голдфийн. По думите му, идеята е да се ударят не силните, а слабите страни на противника.

По този начин американската армия щяла да получи "асиметрични предимства" пред противника. На първо място, това се отнася за Русия и Китай, по думите на Голдфийн, като тъкмо заплахите от тяхна страна са подтикнали Пентагона да разработи този план.