Египетските военни заявиха, че ще отменят извънредното положение в страната. Армията беше подложеняа на мощен натиск от хилядите протестиращи срещу президента Мубарак с искане въоръжените сили да се намесят и да го премахнат от властта.

По информация на "Ал-Арабия", президентът е напуснал столицата.

Върховният съвет на въоръжените сили проведе заседание и, по информация на държавната информационна агенция, ще излезе с обръщение към народа. По-рано днес 15 офицери се присъединиха към протестиращите на площад „Тахрир", където хиляди скандират „хората и армията - ръка за ръка".

Хиляди вече са се събрали пред министерския съвет, парламента и националните телевизия и радио. Пазят ги войници, които не ограничават по никакъв начин нарастването на тълпите. Вече протестират не само опозиционни активисти, но и недоволни работници.

Нобеловият лауреат и бивш шеф на МААЕ Мохамед ел-Барадей предупреди в Twitter, че „Египет ще експлодира". Той заяви, че армията трябва да спаси страната.

Мубарак предаде повечето от правомощията си на вицепрезидента Омар Сюлейман, но отказа да напусне заемания пост след като в четвъртък вечерта въоръжените сили предприеха действия силно наподобяващи военен преврат.

Представители на въоръжените сили заявиха в четвъртък, че ще направят необходимото, за да изпълнят исканията на протестиращите. Държавната телевизия съобщи, че Върховният съвет на армията е в непрекъсната сесия, което се практикува само при война. Официалното съобщение беше наречено „Комюнике 1", което също накара протестиращите да мислят, че е станал военен преврат и фелдмаршал Тантави и генералите му владеят страната.

Въпреки това, Хосни Мубарак направи телевизионно обръщение с което заявиха, че ще остане на власт „до провеждането на демократични избори", а неговият заместник Омар Сюлейман заяви, че ще бъде назначен вицепремиер за „националния диалог". По-рано Сюлейман анонсира конституционни промени и заяви, че ще разследва сблъсъците в центъра на египетската столица.