Президентът Володимир Зеленски възнамерява да настоява за откриването в Украйна на завод на британската оръжейна компания BAE Systems.

Тя е производител на танкове Challenger 2 и гаубици M777. Това съобщи президентската пресслужба, цитирана от УНИАН.

Днес Зеленски проведе среща чрез видеоконферентна връзка с представители на компанията - главния изпълнителен директор Чарлз Уудбърн, управляващия директор Габи Костиган и директора по сътрудничеството с Украйна Кристиан Сиар.

Те се договориха предварително да открият офис на BAE Systems в Украйна, а в дългосрочен план Зеленски иска да пусне в действие ремонтни и производствени мощности на компанията в Украйна.

"Интересуваме се от директни отношения с вашата компания, без посредници - не само сега, но и в дългосрочен план.

Готови сме да се превърнем в голям регионален център за ремонт и производство на различни продукти на вашата компания и се интересуваме от по-глобални отношения, отколкото сега", обобщи Зеленски.

BAE Systems е конгломерат от оръжейни заводи, които се сливат в една структура на собственост през 1999 г.

САЩ обмислят да изпратят в Украйна бойни машини Bradley

САЩ обмислят да изпратят в Украйна бойни машини Bradley

Военна помощ от Пентагона

Той е най-големият доставчик на отбранителни продукти в Европа и седмият по големина производител на оръжие в света. Основните производствени мощности са съсредоточени в Обединеното кралство и САЩ, където дъщерното дружество BAE Systems Inc. е един от шестте най-големи доставчици на Министерството на отбраната на САЩ.

Компанията е активна и на оръжейните пазари в Австралия, Канада, Япония, Саудитска Арабия и други държави.

Компанията участва в няколко големи проекта в областта на отбраната, включително Lockheed Martin F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon, подводници клас Astute и самолетоносачи клас Queen Elizabeth. Компанията притежава и заводи, които произвеждат танкове Challenger 2, бойни машини на пехотата Bradley, САУ Archer, гаубици M777 и др.