Водещи шиитски фигури в Ирак предупредиха против опитите страната им да бъде вкарана във война между САЩ и Иран, заявявайки, че това отново ще превърне Ирак в бойно поле, точно след като е на пътя към възстановяване, съобщава "Асошиейтед прес".

Предупреждението дойде часове след като ракета падна в силно укрепената Зелена зона на иракската столица Багдад, приземявайки се на около километър от посолството на САЩ. Няма информации за ранени хора и засега никоя групировка не е поела отговорност за атаката в неделя вечерта.

Обстрелваха „зелената зона“ на Багдад с „Катюша“

Обстрелваха „зелената зона“ на Багдад с „Катюша“

Вероятно подкрепяни от Иран сили…

Скоро след това американският президент Доналд Тръмп отправи предупреждение към Иран в "Туитър" да не заплашва САЩ или ще се изправи пред "официалния си край".

Миналата седмица САЩ разпореди евакуацията на неважния си дипломатически персонал от Ирак в контекста на неуточнени заплахи от страна на Иран и нарастващото напрежение в региона. Белият дом също така изпрати бойни кораби и бомбардировачи в Персийския залив, за да се противопоставят на предполагаемите ирански заплахи.

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

Тръмп към Иран: Ако ни нападнете, това ще е краят ви

В постинг в Twitter…

Днес двама влиятелни шиитски духовници и водещ политик - всички с тесни връзки с Иран - предупредиха, че Ирак отново може да бъде притиснат между двете страни на менгемето. Страната е домакин на повече от 5000 американски военни, а също така е и дом на мощни милиции, подкрепяни от Иран, някои от които искат тези американски сили да напуснат страната.

Популисткият шиитски религиозен учен Моктада ал Садр заяви, че всяка политическа партия, която би вкарала Ирак във война между САЩ и Иран, "ще бъде враг на иракския народ".

"Тази война ще отбележи края на Ирак", предупреди носещият черна чалма Ал Садр, настоявайки: "Нуждаем се от мир и възстановяване."

Каис ал Хазали, който е лидер на подкрепяната от Иран Асаиб ал Хак, или Лигата на праведната група, написа в "Туитър", че се противопоставя на операции, които "дават предлози за война" и добави, че те само "ще навредят на Ирак от гледна точка на политиката, икономиката и сигурността".

За Ирак, в който мнозинството от населението е шиитско, да бъде театър за прокси войни не е нещо ново. Той е разположен на разломната линия между шиитски Иран и предимно сунитския арабски свят, воден от Саудитска Арабия, и отдавна е мястото, където се разиграва съперничеството между Саудитска Арабия и Иран за господство в региона.

След инвазията на Америка през 2003 г. в Ирак за свалянето на диктатора Саддам Хюсеин, американски войски и подкрепяни от Иран милиции водеха полеви битки на територията на цялата страна, а десетки американски войници бяха убити или ранени от сложни оръжия, произведени в Иран.

Канцеларията на Хади ал Амири, който е лидер на коалиция от шиитски паравоенни сили, подкрепяна от Багдад и Техеран, публикува изявление, в което призовава иракчаните да работят заедно, за да "държат Ирак и региона далеч от война".

"Ако избухне война ... тя ще изпепели всички", предупреди Амири.