В Рим избухнаха сблъсъци след като днес правителството на Силвио Берлускони оцеля след вота на недоверие в двете камари на италианския парламент.

Запалени са няколко автомобила, камиони, а демонстрантите са замеряли полицаите с павета.

500 студенти са окупирали летището в Палермо.

Силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Има пострадали, а най-малко десетима души са арестувани.

Италианските медии съобщават че в центъра на Рим има разбити банкомати, някои сгради са с изпочупени прозорци, паветата от Виа дел Корсо за извадени, а площадите са превърнати в бойно поле. 

Някои от протестиращите са се окопали във Вила Боргезе.

Карабинери с бронирани коли са блокирали огромна част от италианската столица, за да спрат демонстрантите, които са се насочили към парламента и Сената.

„Червената зона" включва също офисът на министър председателя и неговата частна резиденция Палацо Грациоли.

Силвио Берлускони запази поста си, след като по-рано днес той спечели вота на доверие в горната камара на парламента - Сената със 162 общо 308 гласа, премиерът удържа победа и в долната камара на парламента (Камарата на депутатите). 

Именно гласуването в долната камера се сочеше за ключово, защото там правителството няма мнозинство. Ако вотът в камарата на депутатите беше минал, Берлускони трябваше да подаде оставка.

Вчера италианският премиер призова членовете на Сената да не излагат правителството на риск заради тесни политически интереси преди гласуването на вота на доверие на кабинета.

Припомняме, миналата седмица 80 италиански депутати от редиците на либералната десница и на центристите, за които се предполага, че са част от политическото семейство на Силвио Берлускони, призоваха за неговата оставка. Един от мотивите им бе да има възможност Италия да посрещне по-добре икономическата и социалната криза.

Миналия месец четирима министри от италианското правителство подадоха оставка.