Предоставянето на приоритетен достъп на САЩ до ваксина Sanofi срещу новия коронавирус би било "неприемливо", заяви френски министър, съобщава "Блумбърг". 

"За нас би било неприемливо да има привилегирован достъп за тази или онази страна под предлог, който би бил финансов претекст", коментира Агнес Пание-Рунашер в интервю в четвъртък по радиото Sud.

САЩ вероятно ще бъде на първо място, ако Sanofi успее да разработи ваксина, тъй като страната е първата, която финансира изследванията на френската компания, заяви главният изпълнителен директор Пол Хъдсън тази седмица.

Коментарите на Хъдсън подчертаха конфликтите, пред които са изправени многонационални компании и правителства в надпреварата за разработване на ваксина срещу Covid-19. Повече от 140 световни лидери и експерти подписаха отворено писмо, пуснато от UNAIDS и Oxfam в четвъртък, в което призовават за "народна ваксина", както и за лечения, които ще бъдат достъпни бързо за всички безплатно.

"Никой не трябва да бъде изтласкван на опашката за ваксини заради мястото, където живеят или какво печели", заяви президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса.

Защитниците на здравето предупреждават, че надпреварата може да изостави държави, които не могат да си позволят защитни дози, като ги направи уязвими към масови жертви и икономически крах на фона на признаци, че някои страни приоритетно ще се заемат със своето население.

Доставките на експериментална ваксина от Университета в Оксфорд ще бъдат с приоритет за Великобритания преди други части на света, каза миналия месец Паскал Сорио, изпълнителен директор на AstraZeneca Plc, които ще произвеждат ваксината.

Попитан потелевизия BFM дали САЩ ще бъде на първо място за ваксина Sanofi, Оливие Богило, ръководителят на Sanofi France, отговори: "Не, не го потвърждавам. Очевидно е, че ако Sanofi открие лекарство, ваксина срещу Covid-19 и ако е ефективно, то ще бъде достъпно за всички."

Sanofi си партнира с американския конкурент GlaxoSmithKline Plc по проект подкрепен от САЩ и казва, че може да произведе 600 милиона дози годишно.

Производството на ваксината на Sanofi в САЩ ще отиде главно на този пазар, докато капацитетът на други места ще обхване Европа и останалия свят, се казва в съобщение, изпратено по имейл след статията на "Блумбърг".

Производителят на лекарства води "много конструктивни разговори" с френското и германското правителство и институциите на Европейския съюз.

Пание-Рунашер коментира, че веднага се е свързала със Sanofi след интервюто на Хъдсън, а местният ръководител на компанията потвърди, че ваксината ще бъде достъпна за всички страни, включително Франция, особено защото компанията има производствен капацитет там.

САЩ може да получи френска коронавирусна ваксина преди всички в Европа и света

САЩ може да получи френска коронавирусна ваксина преди всички в Европа и света

Защото плащат първи милиони за изследвания, след това е Китай