САЩ вероятно ще получат обещаваща френска ваксина срещу COVID-19 преди останалата част от света - защото първи са изляла милиони в изследванията на лекарството.

Фармацевтичният гигант Sanofi, който се ангажира бързо да създаде ваксината, ще изпрати дози в САЩ преди останалата част от Европа, ако фирмата успее да я създаде, според Bloomberg News.

"Правителството на САЩ има право на най-голямата предварителна поръчка, защото е инвестирано в поемането на риск", коментира изпълнителният директор на Sanofi Пол Хъдсън.

"Това ще стане, защото са инвестирали, за да опитат да защитят своето население, за да рестартират икономиката си."

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

7,4 милиарда евро са обещани преди седмица от лидери от 40 държави

САЩ вече са финансирали 30 милиона долара за изследвания на компанията, която има за цел да прави 600 милиона дози годишно, чрез Американския биомедицинска агенция за научни изследвания и развитие. През февруари е разширено партньорството между агенцията и фармацевтичната компания.

Хъдсън добави, че връзката трябва да служи като "модел" за това как трябва да работи сътрудничеството на правителство с фармацевтична индустрия.

Китай също е начело в мобилизиращите усилия за разработване на ваксина, коментира той.

"Така че тези две икономики ще бъдат ваксинирани първи, затова стана толкова важно да се опитаме да създадем дебат в Европа, който да каже: "Не позволявайте на Европа да изостане", обяснява Хъдсън.

Той призовава европейските държави да увеличат финансирането на изследванията за лекарства за борба с пандемията.

Работят върху 70 ваксини срещу коронавирус

Работят върху 70 ваксини срещу коронавирус

Компаниите разработват ваксини с безпрецедентна скорост, тъй като изглежда, че вирусът няма да бъде овладян само с мерки за социална дистанция и изолация

Но докато инвестицията поставя САЩ на първо място по дози ваксини, тя може да бъде само дни или седмици пред другите страни, коментира Хъдсън.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ръководят фонд за близо 8 милиарда евро, за да подкрепят справедливото разпределение на ваксините.

Която и страна да успее да изведе на пазара коронавирусна ваксина, най-вероятно ще поиска собственост върху част от процеса на дистрибуция, заяви Кришна Кумар, старши икономист и директор на международни изследвания в мозъчния тръст РАНД.

"Не можем дори да търгуваме помежду си, без да се впускаме въе въпроси за тарифите и т.н. Няма да е лесно да се измислят договореностите", допълва отй.

САЩ имат дългогодишни отношения със Sanofi, включително им предостави награда в размер на 226 милиона долара през декември за увеличаване на възможностите за производство на ваксина срещу грипна пандемия.

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

Цената на бездействието ще е по-висока, както за животите, така и за ресурсите