Западните страни напълно са се провалили в борбата с тероризма, а действията на САЩ и техните съюзници в Афганистан и Ирак само са укрепили такива екстремистки групи като „Ал Кайда". Това се казва в доклад на влиятелния британски институт Oxford Research Group (ORG), цитиран от BBC.

Професор Пол Роджърс, от Брадфордския университет, заявява, че същинска борба с радикалния ислямизъм може да се проведе само в случай, че международната общественост започне да обръща внимание на истинските причини за неговото възникване.
Ако ние желаем да се противопоставим на „Ал Кайда", то е необходимо да проумеем причините, поради които това движение среща поддръжка, и систематично да се борим с тях, се подчертава в доклада:
Ал Кайда може да бъде ограничена, нейната деятелност може да се сведе до минимум, но затова е необходимо да се промени политиката на всички равнища."

Ученият определя още кампанията на САЩ в Ирак като „катастрофална грешка", която, по негово мнение, е довела до създаването на „най-ценната тренировъчна площадка за войни на джихад". От същата гледна точка е и критиката му по отношение на операцията срещу талибаните в Афганистан.
Според изводите на Пол Роджър отстраняването на движението „Талибан" е донесло повече директна полза на „Ал Кайда", тъй като в момента към терористичните организации се присъединяват все повече хора.

Всички аспекти от войната с тероризма в Ирак и Афганистан бяха контрапродуктивни - от многото жертви сред мирното население до масови извънсъдебни арести. Казано накратко - това е пълна катастрофа", казва в доклада си професор Роджър.

По думите му основни грешки, допуснати от САЩ и техните съюзници са извънсъдебните арести и тайното преместване заради разпити. Това е дало на радикалните ислямисти мощно идеологическо оръжие за борба със Запада.

Британският професор призовава за възможно най-бързо извеждане на чуждестранните войски от Ирак. Според него усилията трябва да бъдат съсредоточени върху работата на дипломатите с местни лидери, както и включването на Иран и Сирия към процеса на стабилизация на региона.
За Афганистан в доклада се посочва, че е необходимо да се съкрати размаха на военните действия и въвличане на радикалните ислямисти в мирните преговори.

По мнението на Пол Роджър, доколкото кризисът в този регион се явява основният катализатор на антизападните настроения, то мирният преговорен процес е задължителен и трябва да бъде съживен.

В доклада на Oxford Research Group също се съдържа предупреждение за това, че не е изключена война между западна страна и Иран и при едно „влошаване на ситуацията" ислямската държава може пряко да действа в полза на екстремистите и по този начин значително да се увеличи мащаба на насилието в района.

„При каквито и да било проблеми с Иран, ние сме длъжни да избегнем войната на всяка цена", подчертава професор Роджър.