В ход е голяма размяна на военнопленници между воюващите страни в Йемен. Тя е разглеждана като част от засилените усилия за прекратяване на опустошителния осемгодишен конфликт в страната, съобщава БиБиСи.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) поясниха, че задържаните са били транспортирани със самолети от контролираната от бунтовниците столица Сана до контролирания от правителството Аден. Около 900 затворници се очаква да бъдат разменени през следващите три дни.

Войната между бунтовниците и проправителствените саудитски сили доведе до смъртта на десетки хиляди йеменци. Също така създаде една от най-лошите хуманитарни кризи в света, като около 80% от населението е принудено да разчита на хранителна помощ, за да оцелее.

Размяната, най-голямата от края на 2020 г., се разглежда като мярка за изграждане на доверие след разговори по-рано тази седмица в Сана между саудитска делегация и бунтовниците хути, насочени към постигане на ново и потенциално постоянно прекратяване на огъня.

Разговорите бяха улеснени от Оман, който граничи със Саудитска Арабия и Йемен и играе ключова роля в опитите за посредничество за прекратяване на боевете от години.

Смята се, че има хиляди военнопленници, държани от двете враждуващи страни.

С този акт на добра воля стотици семейства, разкъсани от конфликт, се събират отново по време на свещения месец Рамадан, осигурявайки искрица надежда сред голямото страдание, заяви регионалният директор на МКЧК Фабрицио Карбони.