Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун е наблюдавал пробното изстрелване на балистична ракета и е наредил страната да подобри способностите си за извършване на ядрени нападения, провеждайки още повече ядрени тестове, съобщава държавната новинарска агенция на КНДР, цитирана от „Ройтерс”.   

Не се съобщава кога е бил извършен тестът с ракетата, но вероятно става въпрос за изстрелването на две ракети с малък обсег в четвъртък, които прелетяха 500 км и се приземиха в морето.

Скъпият другар Ким Чен-ун заяви, че работата ... трябва да се засили, за да се подобри способността и издаване на бойни задачи за продължаване на тестовете на ядрени взривове, за да се оцени силата на новоразработените ядрени бойни глави и тестове за подобряване на способността за ядрено нападение”, посочва държавната агенция.  

Вождът Ким беше цитиран от държавните медии по-рано през седмицата да казва, че страната успяла да миниатюризира ядрени бойни глави, които да бъдат монтирани на балистични ракети.

Напрежението се повиши рязко на Корейския полуостров, след като Северна Корея проведе своя четвърти ядрен опит през януари и изстреля ракета с далечен обсег през миналия месец, което накара Съвета за сигурност на ООН да наложи нови санкции на изолираната комунистическа държава.

Извършването на още ядрени опити би било явно нарушение на санкциите на ООН, които също така забраняват тестовете на балистични ракети, въпреки че Пхенян ги отхвърли. Северна Корея разполага с голям запас от ракети с малък обсег и разработва ракети с далечен обсег, включително междуконтинентални.

Говорителят на южнокорейското министерство по обединението на двете държави заяви: „Това е просто безразсъдно и необмислено поведение от някой, който няма представа как работи света”, запитан относно коментарите на Ким Чен-ун.  

От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Пхенян „да престане с дестабизиращите актове”, добявайки, че оставал сериозно загрижен от ситуацията.