Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун е привикал на заседание високопоставени партийни апаратчици, като целта е изкореняване на корупцията и злоупотребите с власт в навечерието на знаков конгрес, който ще се проведе през май, съобщават държавните медии на КНДР, определяйки свиканото заседание като първото по рода си.

Заседанието тази седмица се е съсредоточило върху проблема за укрепването на управляващата партия и подложило на остра критика „практиките за търсене на привилегии, злоупотребите с власт и бюрократщината”, съобщава официалната информационна агенция на комунистическата държава, цитирана от „Асошиейтед прес”.

Не е обичайно за строго контролираните от държавата севернокорейски медии да отбелязват подобни проблеми в управляващата Корейска работническа партия, която вождът Ким оглавява и която е на власт от основаването на Северна Корея през 1948 г.

Двудневното заседание, което е приключило в сряда и било „ръководено” от Ким, е събрало членовете на Централния комитет на партията, както и на Партийния комитет на Корейската народна армия.

Макар че в съобщението на корейската информационна агенция не се дават допълнителни подробности или предложения за решения, външни експерти отдавна анализират, че корупцията и злоупотребите с власт в рамките на партията са широкоразпространени и се засилват през последните години на фона на ръста на квази-легалното (в капиталистически стил) „опазаряване” на иначе официално социалистическата и командно-административна икономика.

„Трансперънси интернешънъл” в своя годишен доклад, публикуван през миналия месец, класира Северна Корея и Сомалия като най-корумпираните държави в света.