След лято, изпълнено с пламтящи ракети и разтърсващи земята ядрени взривове, държавните медии на Северна Корея сега обрисуват вожда Ким Чен-ун като лидер, който временно заменя оръжията за цехове, отбелязва "Ройтерс".

Новата роля на вожда изглежда цели да изгради подкрепа вътре в комунистическата държава, изпълнявайки обещанията си за развитие на икономиката заедно с ядрената програма и да успокои поданиците си на фона на затягане на международните санкции.

Снимки, публикувани от държавните медии днес, показват вожда Ким да инспектира оборудването в завод за трактори, тестово шофирайки едно от превозните средства и смеейки се с работници, последните от потока снимки през последните два месеца, изобразяващи усмихнатия Ким, посещаващ ферми и фабрики, в които се произвеждат обувки, козметика и камиони.

Между 21 юни и 20 септември Ким не се появи нито веднъж на обществено място при проява, свързана с икономиката, като вместо това се съсредоточи почти изцяло върху появата на събития като изпитания на ракети или обиколки на оръжейни заводи, според данни, събрани от Министерството на обединението на Южна Корея.

Възобновяването на обществените прояви, свързани с икономиката съвпадна с период на затишие в изпитанията на ракети. Северна Корея не е изстрелвала ракета или тествала ядрено оръжие, след като изстреля балистична ракета над територията на Япония на 15 септември.

Спирането на тестовете се свързва със затишието при подобни моменти през последните години, като Северна Корея почти сигурно продължава стремежа си за развитие на ядрените си оръжия, изтъкват официални лица от Южна Корея.

Ала подновеният фокус върху икономическото развитие би могъл да бъде опит да се обединят севернокорейците и да се засили подкрепата за държавното ръководство, посочва говорителят на Министерството на обединението на Южна Корея.

"Докато Северна Корея все още показва воля да продължава с развитието на ядрената и ракетната си програма, техният фокус върху икономиката също така помага на севернокорейския народ да се обедини", допълва говорителят.

Севернокорейският народ може би започва да усеща "затягането на коланите" вследствие на международните санкции, затегнати след шестия и най-мощен ядрен опит през септември, а нейното държавно ръководство може да е подложено на натиск да ограничи тяхното въздействие, изтъква южнокорейският професор Нам Сун-уук, който е специалист по Северна Корея.

"Ким Чен-ун просто прави това, което прави най-добре - насърчава народа си да постигне бърз икономически растеж и да стимулира производството", посочва Нам, допълвайки: "Грижата за икономиката и неговият народ са основните приоритети."